PHQ-9: Puanlama ve Yorum

Tarama ölçeği bilgisi · Güncelleme: 2026-10-14

PHQ-9 (Patient Health Questionnaire-9), son iki haftadaki depresif belirtilerin sıklığını değerlendiren dokuz maddelik bir kendini bildirim ölçeğidir. Bu sayfa ölçeğin puanlamasını ve yorumunu özetler. Ölçeğin kendisini (maddelerini) uygulamak için resmi kaynağından geçerliği doğrulanmış Türkçe sürümü kullanın. Bu sayfa tanı ya da klinik değerlendirme yerine geçmez.

Puanlama

Her madde 0 ile 3 arasında puanlanır (0 hiç, 1 birkaç gün, 2 günlerin yarısından fazlası, 3 neredeyse her gün). Dokuz maddenin toplamı 0 ile 27 arasındadır.

Toplam puanŞiddet düzeyi
0-4Minimal
5-9Hafif
10-14Orta
15-19Orta-şiddetli
20-27Şiddetli

Yorum

Birçok çalışmada 10 ve üzeri puan, daha ayrıntılı bir klinik değerlendirme için bir eşik olarak kullanılır. Kesme puanı kullanım amacına ve örnekleme göre değişebilir.

9. maddeyle ilgili önemli not

PHQ-9'un son maddesi kendine zarar verme ya da ölüm düşüncelerini sorar. Toplam puan düşük olsa bile bu maddeye verilen olumlu bir cevap ayrıca ve dikkatle değerlendirilmelidir. Acil risk durumlarında kurumunuzun prosedürü ve yerel acil hizmetler esastır.

Kaynak

PHQ ve GAD ölçekleri kamuya açık olarak yayımlanmıştır ve resmi sayfasından incelenebilir: phqscreeners.com. Türkçe sürümün geçerlik ve güvenirlik çalışmasını ilgili akademik kaynaklardan kontrol edin.

Diğer formlar ve ölçek bilgileri için formlar sayfasına bakabilirsiniz.

Vaka üzerine birlikte düşünmek ister misiniz?
PsikologApp, danışan kimlik bilgisi girmeden vaka formülasyonu ve hipotez üretiminde yanınızda olan bir düşünce ortağıdır. Nihai karar her zaman sizde kalır.
Beta'ya Katıl

İlgili yazılar

Bu sayfa genel bilgilendirme amaçlıdır; klinik karar, tanı veya tedavi önerisi değildir. Mesleki kararlar her zaman ilgili uzmanın sorumluluğundadır.